HEMŞİRELİK HİZMETLERİNİ GÜÇLENDİRME SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

HEMŞİRELİK HAFTASI ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA
“HEMŞİRELİK HİZMETLERİNİ GÜÇLENDİRME SEMPOZYUMU” GERÇEKLEŞTİRİLDİ
12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası kapsamında 10-12 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleştirilen “Hemşirelik Hizmetlerini Güçlendirme Sempozyumu”nda Uluslararası Hemşireler Birliği (ICN)’nin 2017 yılı teması olan “Hemşireler: Sürdürülebilir gelişme hedeflerine ulaşmaya önderlik etmede öncü bir ses” temasından yola çıkarak “Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Ulaşmada Hemşirelik” ana teması alanında uzman akademisyenler ve hemşirelerce derinlemesine tartışıldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü önderliğinde, OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü, Samsun İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği ve Samsun İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Samsun Gazi Devlet Hastanesi, Özel Medical Park Samsun Hastanesi, Özel Medicana Samsun Hastanesi, Özel Medi-Bafra Hastanesi, Özel Atasam Hastanesi gibi Samsun’un önde gelen sağlık kurumlarının da desteği ile gerçekleştirilen sempozyumda 17 farklı kurum ve kuruluştan gelen 257 klinisyen, akademisyen ve öğrenci hemşire buluştu.
Sempozyumun “güçlenme ve güçlendirme” odağına katkı sağlamak üzere 10 Mayıs 2017 Çarşamba günü Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülbu Tanrıverdi tarafından gerçekleştirilen “Hemşirelikte Temel Araştırma Kursu” ve 11 Mayıs 2017 Perşembe günü Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Sezgin ve Yrd. Doç. Dr. Oya Sevcan Orak tarafından gerçekleştirilen “Travma Yaşamış Bireylere Yönelik Temel Düzey Psikososyal Bakım Kursu” hemşireler tarafından yoğun istek ve ilgiyle karşılandı.
12 Mayıs 2017 Cuma günü OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan sempozyumun açılış konuşmasını yapan OMÜ Hemşirelik Bölümü ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç, Samsun’da sağlık alanında hizmet veren kamu ve özel 10 kurum ile birlikte bu sempozyumu düzenlemiş olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada hemşireliğin rolü ve hemşirelik mesleğinin güçlenmesine yönelik yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Gazi Devlet Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Şermin Beşirli, Samsun Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kılıç, Samsun Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nermin Kılıç’ın yaptığı konuşmaların ardından OMÜ Rektör yardımcısı Prof Dr. Mehmet Kuran yaptığı konuşmada dünyanın önde gelen devletlerinin imzaladığı bin yıllık kalkınma hedeflerinin ilk sekiz maddesinin çoğunun odağında sağlık ve beslenme olduğunu belirterek, kalkınmaya yönelik sorunların çözümünde hastalıkların önlenmesine ve dolayısıyla hemşirelik bakımının önemine dikkat çekti.
Açılış konuşmalarının ardından başlayan sempozyumun sabah oturumunda, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Zafer Çalışkan, Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leman Şenturan,  Samsun Kamu Hastaneler Birliği’nden Hemşire Arzu Keskin Göksel ve Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Hemşire Meral Ay’ın sunumlarıyla sürdürülebilir kalkınmanın sağlık boyutu ve hemşire-insan kaynağı ilişkisi uluslararası, ulusal ve yerel bazda tartışıldı.
Sempozyumun öğleden sonraki bölümü Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Tiyatro Ekibi’nin sunduğu ve büyük ilgi gören “Bizim Kliniğin Halleri” oyunu ile başladı. Oyunun ardından başlayan öğleden sonraki oturumda ise İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tamer Aker, Ömer Halis Demir Üniversitesi Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Figen İnci, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Gülay Akman ve Öğr. Gör. Figen Çavuşoğlu’nun sunumlarıyla, kalkınmaya öncülük edebilecek güçte bir hemşire profili üzerinde etkili olabilecek “İnsanların Sağlıklı Bir Yaşam Sürmelerini ve Her Yaşta Refahını Sağlamak” kalkınma hedefi ile ilişkili olarak Travma Yaşamış Toplumların Özellikleri ve Toplumsal Travmalarda Hemşirelik Hizmetleri konuşuldu. Gazi Devlet Hastanesi Halk Dansları Ekibinin gösterisinin ardından tüm katılımcı ve konuşmacıların Halk Dansları Ekibiyle birlikte dans ettiği sempozyum programı, kapanış kokteyli ile son buldu.