Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
Bölüm Başkanı Doç.Dr. Nilay ÇÖMÜK BALCI
Bölüm Başkan Yardımcısı Dr.Öğr.Üyesi Bircan YÜCEKAYA
TARİHÇE
OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığından alınan 24.09.2018 tarih ve 72570 sayılı yazısı ile kurulmuştur. Bölümümüzde iki öğretim üyesi ve iki öğretim görevlisi görev yapmaktadır. İlk öğrencilerini 2021-2022 akademik yılında alacak olan bölümümüzde tam donanımlı uygulama sınıfları bulunmaktadır. Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü, hareket bozukluğuna yol açan her türlü yaralanma, hastalık, ağrı, yaşlılık ve fonksiyon bozukluklarında uzman hekim tanısı ile fizyoterapiye özgü değerlendirme yöntemlerini kullanarak, kendi tanımlamalarını yapabilen fizyoterapistler yetiştirmektedir. Fizyoterapide güncel bilimsel gelişmeleri takip eden bölüm, sağlıklı yaşam kalitesini arttırmayı amaçlayan ve çok yönlü fizik tedavi yaklaşımları uygulayan, iletişim becerisi yüksek, güven verebilen fizyoterapistler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü 4 yıllık eğitim süresince, hareket sistemi problemlerinde, değerlendirme, tedavi programını planlama ve uygulamaya yönelik, temel bilimler, klinik bilimler, mesleki dersler, araştırma yöntemleri, seminerler ve klinik uygulamayı kapsamaktadır. Bu programdan mezun olan fizyoterapistler, sağlık profesyonelleri olarak kariyerlerini sürdürebilir ve isterlerse üst düzeyde akademik çalışmalar yapabilmektedir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi fizyoterapi laboratuvarında yer alan son teknolojik ekipman ve cihazlar ile uzman akademisyenler eşliğinde eğitimöğretim gören öğrenciler, mezuniyet sonrası çalışma alanlarına geçmeden önce deneyim kazanmaktadır. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon lisans programı öğrencileri, yerleşke içerisinde bulunan fizyoterapi laboratuvarlarında uygulamalı eğitim almaktadır. Eğitim sürecinde fizyoterapi çalışma alanlarının öğrencilere uygulama imkanı vermesi, mezun olan öğrencilerde pratik beceriyi arttırmakta ve klinik karar vermede destek olmaktadır. Bu sayede öğrencilerimiz, üçüncü yarıyıl sonrasında aldıkları temel bilgilerle, fizyoterapi alanlarında gönüllü çalışabilmektedir. Fizyoterapistler; • Bilimsel ve kanıta dayalı değerlendirme yapabilme, • Hekim tanısına göre fonksiyonun ve fonksiyonel kapasitenin geliştirilmesine yönelik fizyoterapi ve rehabilitasyon programı planlayabilme, • Planlanmış fizyoterapi ve rehabilitasyon programını uygulama, • Sağlıklı kişilere uygun egzersizler ve koruyucu programlar hazırlayabilme, • Araştırma ve projelerde yer alarak bilimsel gelişmeleri takip edebilmektedir.
MİSYON
İnsan sağlığı ile teknolojiyi buluşturan, üniversite sanayi işbirliği içerisinde, multidisipliner ortama adaptasyonu yüksek olan, yenilikçi, potansiyel buluşları ile fizyoterapi ve rehabilitasyon bilimi içinde katma değer oluşturan fizyoterapistleri yetiştirmektir.
VİZYON
Ülkemizde fizyoterapi ve rehabilitasyon disiplinin gelişmesine katkı sağlamak, uluslararası ve ulusal standartlarda eğitim vermek, kuruluş sürecinden itibaren geleceğe yönelik yatırım yaparak, geleceğin teknolojilerinin geliştirilmesinde söz sahibi olan bir eğitim kurumu olmaktır.
MEZUNLARIN İSTİHDAM ALANLARI
Mezunlar, ‘Fizyoterapist’ unvanı alacaklardır. Fizyoterapistler, devlet, üniversite ve özel hastanelerin fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümlerinde görev yapabilir, kendi açtıkları sağlıklı yaşam merkezlerinde hizmet verebilirler. Akademik alanda çalışmak isteyen mezunlar ise üniversitelerde akademik kariyer yapabilir, ayrıca çalıştıkları kurumlarda belli bir alanda uzmanlaşabilmektedir (pediatri, nöroloji, ortopedi vb.). Fizyoterapi ve Rehabilitasyon mezunları, çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda; uzmanlık alanları, tecrübeleri, kurum ve kuruluşların hizmet içerikleri doğrultusunda yönetim kademelerinde yer alabilmektedir.
ÖĞRENCİ KABUL VE KAYIT ŞARTLARI
Fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü lisans programına Lisans Yerleştirme Sınavı sonuçlarına göre SAYISAL puan türü ve merkezi yerleştirme sistemi ve yabancı uyruklu öğrenciler için YÖS (Yabancı Öğrenci Sınavı) ile öğrenci alınmaktadır. Eğitim süresi dört yıldır. Eğitim dili Türkçedir.