8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliği

Yazar: nurcan.coskun | Tarih: 12 Mart 2021

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri Kapsamında Kadın Hastalıkları Ve Doğum Hemşireliği İntörn Uygulaması Dersinde Av. Sevgi Çetin “Kadına Yönelik ve Aile İçi Şiddetin Hukuki Boyutu, Hemşirelerin Görev ve Sorumlulukları”nı Anlattı…

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim elemanlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında düzenliği söyleşi etkinliği, 11 Mart 2021 tarihinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği İntörn Uygulaması dersinde Av. Sevgi ÇETİN’in katılımıyla online olarak gerçekleşti. Farklı anabilim dalından öğretim elemanlarının ve farklı sınıflardan öğrencilerin de katılımıyla gerçekleşen söyleşiye öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Moderatörlüğünü Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç’ın yaptığı etkinlikte, Av. Sevgi ÇETİN “Kadına Yönelik ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Konusunda Temel Hukuki Düzenlemeler ile Sağlık Çalışanlarının Görev ve Sorumlulukları” başlıklı bir sunum yaptı. Av. Sevgi ÇETİN sunumunda; hukuk ve sağlığın diğer disiplinlerden farklı olarak insan yaşamının her anına temas ettiğini, bu nedenle de şiddetin önlenmesinde ve şiddet durumunda hukukçuların ve sağlık çalışanlarının önemli görev ve sorumlulukları olduğunu belirtti. “Sizler kadına yönelik ve aile içi şiddetin önlenmesinde çok önemli bir grupsunuz. Çünkü şiddetin en önemli ve ilk göze çarpan boyutu fiziksel şiddet ve fiziksel şiddet durumuyla ilk karşılaşacak olan siz hemşirelersiniz. Bu nedenle vaktinde ve doğru tepkiler verirseniz can kurtarırsınız” şeklinde konuştu. Hemşirelerin öncelikle hukuki olarak şiddeti bildirme zorunluluğu bulunduğuna vurgu yapan Av. Sevgi ÇETİN, hemşirelerin şiddete mağduru ya da şiddete uğradığını düşündükleri bir kadınla ya da bireyle karşılaştıklarında neler yapabileceklerine yönelik bilgi verdi. Av. Sevgi ÇETİN sunumunun ardından, öğrencilerin ve öğretim elemanlarının kadına yönelik ve aile içi şiddetin hukuki boyutuna ve şiddetin önlenmesine yönelik, şiddetin saptanması durumunda hemşire olarak ne yapmaları gerektiğine ilişkin yönelttikleri soruları yanıtladı. Yaklaşık iki saat süren söyleşi sonunda öğrenciler, kadına yönelik ve aile içi şiddetin hukuki boyutuna ilişkin bilgilerinin arttırdığını ve kadına yönelik ve aile içi şiddete yönelik farkındalık oluşturmak adına daha fazla etkinlik yapılmasını istediklerini belirtti. Prof. Dr. Özen Kulakaç’ın söyleşiye katılan Av. Sevgi ÇETİN’e ve öğrencilere teşekkür konuşmasının ardından söyleşi sona erdi.