Sosyal Hizmet Uzmanı Memlekette Erkeklik Hallerini Anlattı

Yazar: nurcan.coskun | Tarih: 5 Mart 2020

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Umut Yaşar Göç, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonunda, “Memlekette Erkeklik Halleri” konulu bir konferans verdi.

Sosyal Hizmet Topluluğunun 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında düzenlediği konferansa; Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Terzi, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Öfke kontrolü, aile eğitimi, aile ve kadının güçlendirilmesi gibi birçok sosyal hizmet alanında eğitim alan ve çalışmaları bulunan Sosyal Hizmet Uzmanı Umut Yaşar Göç konferansta, toplumsal cinsiyet rollerini erkeklik kavramı üzerinden değerlendirerek katılımcılardan konuyla ilgili görüşlerini aldı.

Konferansın bir farkındalık yaratarak içsel değerlendirmeye yol açmasını umduğunu dile getiren Umut Yaşar Göç “Farkındalık başlayınca içsel değerlendirme ve değişim de başlar. Özellikle sosyal hizmet uzmanları toplumu, cinsiyetçilik hakkında bilinçlendirmezse değişim başlamaz ve biz 100 yıl sonra bile cinsiyet eşitsizliklerinden kaynaklanan sorunları konuşuruz.” dedi.

Toplumsal ritüellerin erkeklere yüklediği rollere de değinen Umut Yaşar Göç “Örneğin askerliği adam olmanın bir adımı olarak değil de vatan sevgisini geliştiren, sabretmeyi öğreten bir dönem olarak değerlendirebilirsek toplumsal faydasını da görmüş oluruz.” diye konuştu.

Hiçbir toplumsal unsurun eşitsizlik, şiddet ve bir başkasına tahakküm kurma durumu yaratmaması gerektiğinin altını çizen Umut Yaşar Göç “Önemli olan kadın ve erkeğin kendini iyi ve saygı içerisinde hissettiği, değer gördüğü ve eşit ilişki kurabildiği bir toplum oluşturmaktır. Bu sadece Türk toplumunun değil, tüm toplumların sorunudur.” ifadelerini kullandı.